Προετοιμασία Ασθενή για Βιοψία υπό Αξονικό Τομογράφο

human_logoΚατά την προσέλευση σας για την διενέργεια βιοψίας υπό αξονικό τομογράφο θα πρέπει να φροντίσετε να σας μεταφέρει από και προς το σπίτι με αυτοκίνητο ή ταξί, κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο

Θα χρειαστεί να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις περίπου μία εβδομάδα πριν τη βιοψία. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για αυτές όταν θα σας συστήσει την βιοψία.

Αν παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη, πρέπει να τη σταματήσετε πέντε ημέρες πριν από την εξέταση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αν παίρνετε το φάρμακο Βαρφαρίνη (Σιντρόμ) ή άλλο αντιπηκτικό φάρμακο επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την εξέταση.

Πάρτε τα άλλα φάρμακά σας κανονικά, εκτός αν ο γιατρός σας, σας συμβουλέψει διαφορετικά.

Πρέπει να είστε νηστικός 6 ώρες πριν την εξέταση. Κι αυτό γιατί μπορεί να σας χορηγηθούν ηρεμιστικά φάρμακα που είναι δυνατόν να σας φέρουν αδιαθεσία εάν έχετε φάει πριν από λίγο. Μπορείτε να πιείτε όμως μαύρο τσάι, καφέ ή νερό έως και 4 ώρες πριν τη βιοψία. Τις τελευταίες 4 ώρες πρέπει να είστε τελείως νηστικοί, ούτε νερό.

Πριν την βιοψία θα σας δοθεί η ευκαιρία να ρωτήσετε τον Επεμβατικό Ακτινολόγο οποιεσδήποτε ερωτήσεις και απορίες έχετε.

Θα χρειαστεί να υπογράψετε το φύλλο συναίνεσης στην επέμβαση, πριν τη διενέργεια της βιοψίας. Το φύλλο συναίνεσης είναι απαραίτητο για τη βεβαίωση ότι ενημερωθήκατε πριν τη βιοψία για όλα τα πιθανά αποτελέσματά της.

Μετά τη βιοψία συνήθως ο ασθενής μετακινείται στην κλινική ή το νοσοκομείο όπου παρακολουθείται. Η πίεση του αίματος, οι σφίξεις και η οξυγόνωση του αίματός σας θα ελέγχονται κατά τακτά διαστήματα.

Το σημείο όπου έγινε η βιοψία θα σκεπαστεί με μία γάζα. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά, εκτός και αν ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια σας δώσουν διαφορετικές οδηγίες.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας θα σας δοθούν από τον Ιατρό του Κέντρου, όταν παραληφθούν από το συνεργαζόμενο παθολογοανατομικό εργαστήριο.